Spaceholder

Holding space is als een bedding die de rivier de ruimte geeft zijn eigen weg te vinden naar zijn werkelijke bestemming.

Holding space betekent letterlijk ‘de ruimte houden’. Het is eigenlijk een energetische uitdrukking.

Soms is er in een onderneming of binnen een team een proces gaande dat vraagt om volledige onafhankelijke zuiverheid of wijsheid. Dat er iemand van buiten komt die ‘er is’, die geen doel en geen belang heeft en die het niet weet. Dat schept soms precies de ruimte die nodig is.

Dan is er een spaceholder nodig. Je kan mij altijd voor deze eervolle ‘rol’ vragen.

Een spaceholder is er voor een ander of een groep, bewaakt de energetische ruimte en draagt deze ruimte, zonder oordeel, met mededogen en compassie. Volledig in het hier en nu, vanuit bewust voelend aanwezig zijn (presence) en een open hart. Alles kan en mag er zijn.

Daardoor kan de ander in alle veiligheid bij zijn of haar waarheid of wijsheid komen. De ander voelt zich gedragen waardoor ruimte ontstaat voor contact met eigen helderheid, weten, ervaren of gewaarworden.

Er kan synchroniciteit ontstaan of tussentijd, een groter perspectief, een veld of hoe je het maar wilt noemen. De spaceholder laat het niet-weten toe waardoor de ander bij zijn weten kan komen. 

Sara Oomen

Neem contact op met Sara Oomen
Bespreek de mogelijkheden of maak een afspraak.

‘Getuige-zijn is alsof je een grote, wijde vaas bent met een oor aan de binnenzijde, die liefdevol en zonder kritiek alles opneemt wat wordt aangeboden.

De meesten van ons menen dat we bij het aanhoren
van een pijnlijk, verdrietig verhaal iets moeten zeggen of doen, zeker als we van nature of van beroep ‘redders’ zijn.

We hebben niet geleerd dat er momenten zijn,
veel vaker dan we denken, waarop de verteller alleen een getuige wenst, iemand die aanwezig is in plaats van doet of herstelt.’

N. Michale Murphy

Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing there is a field. I’ll meet you there.
When the soul lies down in the grass, the world is too full to talk about.
Ideas, language, even the phrase ‘each other’ doesn’t make any sense.

Rumi

 Ik hoor graag wat ik voor je kan doen.