Stress- en burn-out traject

People start to heal the moment they feel heard - Edith Eger

Stress / Schrik

Stress is een sleutelwoord en een sleutelbegrip om het verband aan te tonen tussen het lichamelijke (biologische), het psychische en het sociale aspect van ons primaire overlevingssysteem. Het systeem dat zorgt dat we onszelf kunnen redden bij dreigend gevaar. In het lichaamswerk spreken we daarom vaak van schrik. En als je overlevingssysteem aangezet is zeggen we: je zit in je schriklichaam.

Unieke stress-beweging
Ieder mens is uniek in zijn stressgevoeligheid en in zijn stressreactie, omdat ervaringen in dit leven en het leven van je (voor)ouders je reactie op situaties vormen. Daarom werken ‘algemene’ stressprogramma’s maar tot op zekere hoogte.

Het is van groot belang stress te begrijpen en je eigen persoonlijk stressreactie te herkennen en te erkennen. Zo kan je als het ware vriendschap sluiten met stress en het zelfs voor je gaan laten werken. Je kan veerkrachtiger worden en jezelf beter dragen.

Je kan bij mij terecht voor alle vragen omtrent stress.

Voelkracht- Lichaamsgerichte Therapie

There is a crack
in everything,
that's how
the light gets in.

Leonard Cohen

Burn-out

Als je overspannen of burn-out bent dan ben je ergens opgehouden met voelen. Misschien wel al heel lang geleden. Niet meer voelen leverde je ooit iets op. De intentie was positief. Meestal een bescherming tegen tè pijnlijke gevoelens. Soms stop je alleen op een bepaald terrein met voelen en gaat het op andere terreinen nog lange tijd prima. Als je niet meer voelt kan je ook niet meer in contact komen met je behoeften en voel je ook je grenzen niet meer. En daar ligt het probleem.

De oorzaak van stress bij jou en de manier waarop jij er mee omgaat ligt dus vaak dieper dan we denken. Waarschijnlijk sluimert er in jou wel een vaag besef of idee. Een gedachte: “zou dat er iets mee te maken kunnen hebben dat ik mij nu zo voel”. Wil je echt helen van burn-out en niet meer in een dergelijke situatie terecht komen dan is het zaak de sluimerende zaken te gaan doorvoelen en bekijken. Er woorden aan te gaan geven. Bewust te maken.

Traject

Als je bij mij komt voor een stress- en burn-out traject gaan we in eerste instantie aan de slag met het kalmeren van je systeem door massage. We laten je systeem weten dat het NU veilig is. De gesprekken ondersteunen je omdat je met al je vragen bij mij terecht kan en ik kan adviseren. Ik help je te begrijpen wat er allemaal in je gebeurt. Dit is als het ware de eerste-hulp fase.

De therapeutische massages brengen je stap voor stap bij de onderliggende ‘sluimerende zaken’. Door te voelen en bewust te worden kan heling plaatsvinden. Deze periode is soms moeilijk en voelt vaak als drijfzand. Het oude werkt niet meer en het nieuwe is nog niet duidelijk. Een soms pijnlijke maar zeker verdrietige en vaak eenzame fase. Er is rouw omdat je veel moet loslaten. Je omgeving kan het niet altijd volgen. Dit zou je de fase van verwerking kunnen noemen.

Mijn ervaring is dat daarna de ruimte komt. Het contact met jezelf herstelt. Je gaat steeds beter voelen en je grenzen aangeven. Kiezen voor jezelf. Je voelt je beter en sterker. Er komt ruimte voor beweging en verandering. Wat heeft deze periode mij te vertellen? Hoe wil ik leven? Wie wil ik zijn? De fase van groei. Deze valt vaak samen met re-integratie op het werk. Ik begeleid je in het zoeken van de juiste passende weg tijdens de re-integratie. Soms moet je wel eens een stapje terug doen of is het fijn samen een plan te maken.

Een begeleidingstraject is altijd op maat, persoonlijk en sluit aan waar jij op dat moment bent. We lopen dit pad samen.

*Bore-out: de symptomen van een bore-out zijn bijna gelijk aan die van de burn-out. Ook in dat geval ben je van harte welkom.

Stuur mij een bericht.
Ik hoor graag wat ik voor je kan doen.