Visie

Energy flows where attention goes

Holisme & Ubuntu

Holisme komt van het griekse woord ‘Holos’ of heel. Holisme is de visie dat alles verbonden is met elkaar. Als mens zijn we verbonden met alles om ons heen. En in ons is ook alles verbonden. Alle dimensies in jou, je fysieke lichaam, je emoties, je gevoelens, je gedachten, je sociale leven, je werkende leven etc.. zijn ook verbonden met elkaar en beïnvloeden elkaar. Ze staan in wisselwerking. Het lichaam is een mooie ingang tot jou als geheel (met al je dimensies) omdat alles zich ook uitdrukt in je lichaam.

Ubuntu is kort voor ‘Umuntu Ngumntu Ngbantu’, wat betekent: een mens is een mens, omdat er anderen zijn. Ik vertaal het graag als: ‘ik ben, omdat wij zijn’. Deze afrikaanse filosofie van medemenselijkheid, vriendelijkheid, tolerantie, vergevingsgezindheid en de kracht van het luisteren naar elkaar vind ik prachtig.

I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel

Maya Angelou

Sara Oomen

Flow & veerkracht

Wij worden geboren met een natuurlijke stromende staat van zijn. Leven is beweging. Alles wat leeft stroomt en is in beweging. Kijk maar in de natuur. Weerstand, op welke manier dan ook, zet de natuurlijk stroom vast. Dan komen er klachten. Het is dus zaak op te zoeken waar het vastloopt. En daar aandacht aan te geven.

Van nature zijn we veerkrachtig. Ons hele biologische en fysiologische systeem is altijd voor ons op zoek naar het best mogelijke evenwicht passend bij de omstandigheden (homeostase). Door aandacht te geven aan onze staat van zijn zetten we als het ware ons fantastische magische zelfhelende vermogen aan het werk.

What we resist, persists.

Veiligheid

Alleen als we ons (weer) veilig voelen komen we in contact met de natuurlijke stromende helende staat van zijn. Gevaar en angst (al dan niet reëel) halen ons weg uit het stromende midden en zorgen ervoor dat we uit verbinding gaan met onszelf en met de ander. De focus is dan immers op overleving. Alle energie mobiliseert zich en richt zich òf naar buiten (vechten/vluchten) òf zet zich compleet vast (bevriezen).

Geruststelling van het systeem speelt een grote rol in mijn praktijk. Zodat er weer verbinding en flow kan ontstaan. En van daaruit heling.

Holisme in bedrijven

Een bedrijf is ook een geheel waarvan de delen het best begrepen worden in context en relatie tot het geheel. Een van de belangrijkste delen van een bedrijf zijn de medewerkers. Het spreekt voor zich dat hun welzijn, flow en veerkracht een allesbepalende invloed hebben op het geheel. Kortgezegd: zorg je goed voor je mensen dan zorg je goed voor je bedrijf.

Mijn logo

Het beeld is een deel van een schilderijtje dat mijn moeder ooit voor mij heeft gemaakt. De ronde feminiene vorm en energie (voelen) en de vierkante masculiene vorm en energie (kracht). De polen waartussen het leven stroomt. Alles is één.

In goud. De kleur van de zon, van levenskracht, innerlijke wijsheid en ontspanning. Voor mij staat het voor groei.

Voelkracht-schilderij