Lichaamsgerichte Therapie

Oprechte aandacht – gedegen kennis – zuivere aanraking

Wat is lichaamsgerichte therapie?

Lichaamsgerichte therapie nodigt je uit te voelen hoe het is en te luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft. Je lichaamswijsheid is het uitgangspunt van deze therapievorm waarbij VOELEN (in plaats van denken en praten centraal staat).

Zuivere wijsheid
Je lichaam is altijd in het NU en kan alleen maar ZIJN zoals het op dat moment is. Dat is ook precies haar wijsheid. De geest, of beter gezegd: je ratio, geeft je mentale kracht waardoor je dingen voor elkaar kan krijgen of kan realiseren. Via je ratio leef je echter vaak in het verleden òf in de toekomst. Onze geest kan ons voor de gek houden. Ons lijf niet. Dat is het zuivere van lichaamsgerichte therapie.

Voelkracht- Lichaamsgerichte Therapie

Zelfherstellend vermogen
Ons lijf of ik zeg liever: ons systeem, heeft een zelf-herstellend vermogen. Het heeft een prachtig regenererend vermogen in de cellen verankerd. Dat vermogen spreken we aan. Je kan praten met je lijf en je kan luisteren naar je lijf.

Holistisch
Wij zijn zoveel meer dan alleen een lijf en een brein. Voelkracht sessies raken aan de verschillende lagen in ons: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch en spiritueel. Die lagen zijn allen verenigd in ons bewustzijn.

Bewustwording
Het proces van bewustwording en heel-wording gaat over het vergroten van je (lichaams)bewustzijn waardoor stukken van het onbewuste bewust kunnen worden. Wist je dat ruim 80% van ons Zijn onbewust is? En dat die 80% onze gedachten, gevoelens, emoties en gedrag bepaalt? Als we het bewuste deel vergroten staan we meer aan het roer van ons leven.

Opschonen door te voelen
In het proces van voelen en bewustwording komen we vaak langs ‘vastzittende’ of verborgen stukken zoals oude overtuigingen, nooit aangekeken (familie)geschiedenissen, pijn, verdriet, vroegkinderlijk trauma, klein trauma of Trauma met een hoofdletter T. Dat proces is intens en kan gepaard gaan met sterkte emoties en krachtige inzichten. Dit maakt ‘schoon’, het ruimt letterlijk op. Daarna komt de ruimte. De ruimte voor beweging, groei en manifestatie.

Integratieve therapie-vorm
Lichaamsgerichte therapie is een integratieve therapievorm. Dat wil zeggen dat het proces niet gericht is op ‘genezing’ (weghalen van de symptomen of klachten) maar op aanvaarding, integratie en heel-wording of ‘heling’.

Complementaire therapie-vorm
Lichaamsgerichte therapie is een volwaardige therapievorm die uitstekend samengaat met alle medische behandelingen. Indien gewenst of nodig vindt er overleg plaats met de behandelend arts, psycholoog, psychiater of andere complementaire behandelaar.

People start to heal the moment they feel heard.

Edith Eger

Werkwijze

Voelkracht- Lichaamsgerichte Therapie

Voelkracht sessie

Tijdens de sessies maken we gebruik van massagetherapie, emotioneel lichaamswerk, traumawerk, systemisch werk (familieopstellingen), Voelkracht Coaching ©, kennisoverdracht en inspiratie.

Je vraag en wat er NU speelt in je leven is leidend. Het lichaam weet. Het laat voelen waar aandacht voor nodig is. We gaan dus niet op zoek maar we komen tegen, en soms laten we ons verrassen.

Massagetafel
Mijn massagetafel neemt een centrale plaats in. Bijna altijd lig je daarop. Dat kan gekleed onder een zachte deken of ontkleed onder warme handdoeken. Afhankelijk van wat we gaan doen en welk gebied van jouw aandacht behoeft. Tijdens een behandeling stel ik vragen waardoor je je gevoel in woord, kleur, beeld of verhaal kan vatten. Voor iedereen mens werkt dit anders en juist deze uniciteit is het uitgangspunt. Alleen jij weet en voelt hoe het is en wat iets voor jou betekent. Soms komen er geen woorden maar gebeurt er des te meer.

Gesprek én behandeling
Elke sessie begint met gesprek waarin we bespreken hoe het op dat moment met je is en waar je die dag graag aandacht aan wil geven. Een sessie is een samenwerking tussen ons, een uitwisseling, een verbinding. Ik begeleid zodat jij veilig kan zijn en kan voelen en ervaren. Naast gesprek doen we altijd ook een vorm van behandeling. Op de massagetafel, in de ruimte of op de stoel.

There is a crack
in everything,
that's how
the light gets in.

Leonard Cohen

Werkvormen en massagetechnieken

Werkvormen:

 • Focussen
 • Mindfulness
 • Innerlijk kind werk
 • Voice dialogue
 • Karakterstructuren
 • Energetische psychologie en het chakrastelsel
 • Meridianenleer
 • Trauma en regulatie
 • Systemisch werk via het lichaam
 • Systemisch werk / familieopstellingen

Massagetechnieken:

 • Klassieke massage
 • Energetische massage
 • Voetreflexzone-therapie
 • Bindweefselmassage
 • Hoofdmassage
 • Holistic pulsing

Het familiesysteem
Gedurende een traject kijken we altijd naar de invloed van je familiesysteem en de daaruit voortvloeiende patronen. Dit kan middels systemisch werk via het lichaam (op de massagetafel) of middels een opstelling in de ruimte met vloerankers of we gebruiken poppetjes op de tafel.

Veiligheid
Bij mij is het veilig. Je zult steeds uitgenodigd worden te voelen en vriendelijk en zonder oordeel te zijn naar jezelf. Ik ben dat ook. Alles is mogelijk. Niets is raar. We zijn allemaal volkomen uniek. Ook in ons voelen en ervaren. Dat is de rijkdom van diversiteit.

Uiteraard is volledige geheimhouding gegarandeerd.

Voelkracht-systemisch werk

Reden om Voelkracht in te zetten:

Als je merkt dat je behoefte hebt aan aandacht en begeleiding bij wat je meemaakt.
Bij ziekte, rouw, scheiding, ontslag, zwangerschap, herstel, transitie, levensfase

Als je in beweging wil komen
Soms zit je vast en weet je niet eruit te komen. Het brein kan het niet oplossen.

Bij stress, overspannenheid of burn-out
En preventief als je bang bent om ‘om te vallen’.

Bij trauma in heden of verleden
Traumatische gebeurtenissen hebben impact op lichaam en geest. Ze zetten zich vast letterlijk vast in het lichaam. Ook kindertrauma (childhood adversity experiences) kan nog als blokkade in je lichaam aanwezig zijn. Dat kan je herkennen aan steeds terugkerende klachten, patronen of stukken van je lichaam die gevoelloos of koud aanvoelen.
Als aan kindertrauma, zoals misbruik, mishandeling of verwaarlozing, aandacht is besteed door middel van psychotherapie of andere cognitieve therapie heeft heling op ‘geestniveau’ (gedachtenpatronen) plaatsgevonden. Op het niveau van het lichaam kan respectvolle aandachtige aanraking ervaringen als het ware overschrijven zodat ook op dat niveau heling kan plaatsvinden. 

Bij somberheid of depressie
Depressie is een vastloper op alle gebieden, lichaam en geest. Er is letterlijk (ook fysiek) weinig beweging, stroming en levensvreugde. De somberheid ligt als een deken over je heen. Je bent uit verbinding geraakt met anderen en de wereld om je heen. Depressie is zeer voelbaar in het lijf. En via het lijf is dan ook een prachtige ingang om weer beweging te laten ontstaan. Voelen hoe het is, voelen wie je werkelijk bent. Daardoor kan de discrepantie tussen wie je werkelijk bent (je ware zelf) en wie je denkt te moeten zijn (door invloeden van buiten) langzaamaan opgeheven worden. Je komt uit een bepaalde vorm van bevriezing en ‘opent’. Dat wat bevroren was kan smelten. Dat kan gepaard gaan met veel ‘smeltwater’ (tranen). Smeltwater is zeer welkom. Het verzacht van binnen.

Bij rouw
Rouw en verdriet slaan zich op in je lichaam. Een hart kan werkelijk gebroken voelen. Een deel van jou geamputeerd. Er kan boosheid en machteloosheid gevoeld worden in het keelgebied en soms kunnen benen niet meer dragen van vermoeidheid. Verlamming door het hele lijf. Alles is mogelijk. Met aandacht en compassie bij deze gevoelens mogen zijn geeft ruimte en zachtheid. Stilstaan en toelaten. Erbij zijn. Het waar laten zijn. Kleine stappen in het helingsproces.

Bij ‘ALK-diagnose’
Bij ‘aanhoudende lichamelijke klachten’ kan lichaamsgerichte therapie heel mooi complementair worden ingezet. We gaan dan ‘luisteren’ wat je lichaam je te vertellen heeft.

Aparte interessegebieden:

Bij Overprikkeling / HSP / Hoogbegaafdheid
In onze samenleving is het best een uitdaging contact te houden met je gevoel. Er zijn zoveel prikkels waardoor aandacht al snel versnippert of het gewoon simpelweg te veel is. De tijd nemen om stil te staan, aandacht naar jezelf en naar binnen te brengen om te voelen is dan het grootste kado dat je jezelf kan geven. Sara heeft veel ervaring met HSP en hoogbegaafdheid.

Bij Feminiene en Masculiene energie en balans
We komen voort uit een man en een vrouw, een zaadcel en een eicel. We bestaan daarom allemaal uit mannelijke en vrouwelijke energie. Als je interesse hebt in deze thematiek en nieuwsgierig bent naar de balans tussen deze twee polen in jou ben je van harte welkom. We werken dan als het ware aan je ‘innerlijk huwelijk’.

Bij bijzondere situaties & specifieke vragen
Aarzel niet om contact op te nemen en je vraag voor te leggen. Ik sta overal open voor.

Ik hoor graag wat ik voor je kan doen.